Categorieƫn
Kabouters

Insignemaand Kabouters – Natuur šŸŒ³

Maart was bij de Kabouters Insignemaand! Dit jaar hebben de Kabouters het Natuur-insigne verdiend. Als echte scout sta je natuurlijk midden in de natuur, dus met dit insigne hebben de Kabouters een essentieel stukje kennis en kunde verworven om een super scout te worden. Een maand lang hebben de Kabouters alles geleerd over planten, dieren, levenloze natuur en hebben ze geleerd hoe ze de natuur kunnen bestuderen. Dit deden we natuurlijk in de vorm van veel spelletjes, knutsels en plezier, met als klap op de vuurpijl een traditie terug van weggeweest: de Duinenmars!

Collage Kabouters insignemaand Natuur 2023

Dit jaar gingen de Kabouters weer mee op Duinenmars en het was super gezellig. We hebben maar liefst 5 km door de Haagse duinen gelopen en alle Kabouters vonden het een eitje, dus dat doen we volgend jaar zeker weer!

Categorieƫn
Welpen

Welpen minikamp 2023 – Dino’s šŸ¦– šŸ¦•

Van vrijdag 21 april tot zondag 23 april zijn we met de Welpen op minikamp geweest. Het minikamp was dit jaar op het terrein van Scoutcentrum PBC Austerlitz. Op de vrijdagavond was het helaas vrij stormachtig weer, alles was nat geregend! Gelukkig zaten de Welpen op tijd “droog” in hun eigen legertent.

De volgende ochtend kwam er een verstrooide professor langs, professor Rex de Graaf, die een gigantisch dinosaurus-ei had gevonden. De moeder was nergens te bekennen en de Welpen kregen de opdracht om een broedmachine te bouwen. Met die broedmachine kon de professor het ei laten uitkomen.

Door middel van een cool verzamelspel hebben de Welpen uiteindelijk de spullen voor de broedmachine bij elkaar verzameld. De professor deed het dino-ei erin en toen was het afwachten tot het uitkwam…

Later dezelfde dag kwam het ei uit en het bleek een echte dinosaurus te zijn! De dino miste zijn moeder vast, dus het was tijd om haar door middel van een spel te zoeken.

Al snel leerden de Welpen de locatie van de moeder kennen. Maar voor ze naar de moeder toe konden gaan moesten ze eerst een training volgen door middel van een verhalenspel, waarin de Welpen een simulatie volgden en erachter kwamen wat de juiste manier was om de babydino thuis te krijgen. Na een vermoeiende training en dag hebben we gezellig met elkaar heerlijk gevulde wraps gegeten!

Die avond konden de Welpen door middel van kaartjes, die zij verzamelden tijdens een handelsspel, bouwen aan wegen en bruggen in het wilde landschap in het dino-tijdperk, om zo met de baby bij de moeder te kunnen komen.

Uiteindelijk vonden we de moeder ’s avonds laat in het donker. We gaven haar haar kind terug en na een ontroerende reĆ¼nie gingen beide dino’s er weer vandoor.

De volgende ochtend stonden we op, en omdat het zondag was hielden we een leuke kerkdienst met als thema de verloren zoon en dankbaarheid voor familie. Toen was het tijd om in te pakken en vertrokken we weer richting Gouda. Al met al was het, ondanks de regen, een leuk minikamp!

Categorieƫn
Kabouters Welpen

Duinenmars 2023

Op 1 april hebben we met de Welpen en Kabouters meegedaan aan de landelijke jaarlijkse Duinenmars. We liepen beiden de 5 km tocht, de weersvoorspellingen waren vrij slecht maar gelukkig bleef het droog. De Welpen konden ook nog even op het strand uitwaaien bij de woelige zee. Al met al was het een geslaagde dag!

Categorieƫn
Algemeen

Financiƫle paasactie

Het zonnetje begint steeds meer zijn best te doen, de bloemetjes komen overal al op en dat kan maar Ć©Ć©n ding betekenen: de lente komt er aan! Om dat vrolijke gevoel ook naar binnen te halen voor extra kleurrijke paasdagen hebben wij voor u de perfecte actie!

In de weekenden van 24 en 31 maart zullen er door onze groep potjes met bloembolletjes worden verkocht. Zo bezorgen we u een bloemetje en sparen wij een leuk centje bij elkaar. Voor slechts ā‚¬3,- per potje hyacinten en ā‚¬2,50 per potje narcissen vrolijkt u de tafel op!

Per speltak zal worden bepaald hoe er invulling zal worden gegeven aan deze actie. Hierover wordt u door de leidingteams verder geĆÆnformeerd. Uiteraard is het sowieso mogelijk bij het brengen/halen van uw kind Ć©Ć©n of meerdere potjes te kopen. Voorkeur heeft contante betaling, maar er zal ook voor een optie tot overmaken worden gezorgd.

Categorieƫn
Welpen

Een kapitein op bezoek!

Afgelopen zaterdag bij de Welpen opkomst werden de Welpen verast met een heel bijzonder bezoek. Het was Kapitein Roodhoed , hij was gestrand omdat zijn vorige bemanning aan het muiten was geslagen en hij in Gouda van zijn boot was gezet. Hij zocht daarom een nieuwe bemanning bij de Welpen. Door verschillende oefeneningen te doen zoals water via een parcour verplaatsen, touwtje trekken en mastworpen leggen. Werden de Welpen getest op hun kunde. De laatste test was het ontcijferen van een gescheurde schatkaart om zo de schat te vinden. Dit lukte uiteindelijk en de schat bevatte doosjes snoep! Dus de Welpen werden getrakteerd met lekkere snoepjes. De Welpen konden helaas niet met de kapitein mee terug de zee op dus hij ging weer verder in zijn zoektocht naar nieuwe bemanning.

Categorieƫn
Welpen

Afsluiting kookinsigne

Alweer anderhalve week geleden hebben de welpen de insignemaand in het thema koken afgerond. Na drie leuke en leerzame opkomsten waar zij leerden over etiquette, gevarieerd eten, specerijen, en waarin zij lekkere koekjes bakten, was het tijd om deze kennis te gebruiken en met zijn allen een lekkere lunch in elkaar te zetten. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we een extra lange opkomst gehad.

Met hun nest rouleerden de welpen zodat ze allemaal langs alle stationnetjes kwamen. Bij de verschillende stationnetjes hielp de leiding hen met het dekken van de tafel, het bakken van hun persoonlijk gekruide eitje, het beleggen van minipizza’s, het klaarmaken van poffertjesbeslag en het bakken van de poffertjes! Daarna mochten alle welpen een mooie stok zoeken waaraan ze boven het vuur een broodje konden bakken. Toen konden we met zijn allen genieten van de heerlijke lunch, die natuurlijk nog veel beter smaakte door al het harde werk dat erin was gestoken!

Bij het koken hoort natuurlijk ook de afwas, maar door hier een heuse afwasestafette van te maken was zelfs dat leuk, en ging het nog vlot ook! Al met al was dit een heel goed geslaagde insignemaand en mogen de welpen trots zijn op hun behaalde insigne.

Categorieƫn
Welpen

Start Welpen insignemaand

Vandaag zijn we begonnen met de insignemaand van dit jaar met het thema koken (whoop whoop) šŸ§‘šŸ»ā€šŸ³. We hebben geleerd hoe je volgens de etiquetten een tafel hoort te dekken en hoe je je netjes gedraagt tijdens het eten. Ze kunnen dus heel goed helpen thuis vanaf vandaag šŸ˜‰. Tot slot hebben we levend mastermind gespeeld, waarbij elke categorie aan voedingsproducten een eigen kleurtje had. Voor elke code hadden ze alle 5 de categorieĆ«n nodig voor een code, zo heb je immers een gezonde maaltijd samengesteld. Volgende week staat er weer een leuke opkomst klaar, tot dan!

Categorieƫn
Algemeen

Uitnodiging Kerstviering

Zoals elk jaar zullen we weer een gezamenlijke kerstviering houden met alle speltakken van Die Kantanky’s. Hiervoor zijn natuurlijk ook de ouders, broertjes en zusjes uitgenodigd. Tijdens deze avond zullen we genieten van koffie, thee en wat lekkers. Daarbij luisteren we naar het kerstverhaal en doen we gezellig samen kerstliedjes zingen.

De inloop is vanaf 19:00 en we zullen starten met het programma om 19:30. We verwachten dat de avond rond 21:00 afgelopen zal zijn.

We hopen jullie dan te zien! Mochten er nog vragen zijn, dan kunnen jullie terecht bij je eigen leiding.

Categorieƫn
Kabouters Welpen

Sinterklaas opkomst Welpen & Kabouters

Afgelopen zaterdag hebben we een gezamenlijke Sinterklaas opkomst met de Welpen en Kabouters gehouden. Het was een extra lange opkomst die wel drie uur duurde!

We begonnen met een dienstnest- / dienstvolkjespel welke Vies en Lekkertje was. Bij dit spel zijn er drie vakken: Lekker, Weet ik niet en Vies. Er staat iemand in het midden tussen de vakken, deze roept iedere ronde een etenssoort zoals: pizza, kaas, mosselen etc. Vervolgens rennen de kinderen naar het vak van hun mening over deze etenssoort. Het is de taak van de persoon in het midden om iemand anders te tikken die dan vervolgens in het midden kan gaan staan.

Daarna deden we een super cool Sinterklaas thema levend ganzenbord. Door het clubhuis hingen allerlei kaartjes met oplopende cijfers en de verschillende groepjes moesten eerst hun cijfer vinden, voordat ze weer verder konden door te gooien met de dobbelsteen. Soms moesten ze ook een opdracht doen zoals: het schrijven van een mooi Sinterklaasgedicht.

Toen was het moment daar en kwam Sinterklaas met zijn pieten. Alle kinderen gingen om hem heen zitten, terwijl hij het Grote boek voorlas, waarin iets over elk kind geschreven stond. Vervolgens kregen alle kinderen wat lekkers en een cadeautje.

We sloten af met Spaanse Pieten (Hollandse Leeuwen), eerst gewoon met de Welpen en Kabouters en daarna alle Welpen en Kabouters tegen de twee pieten. Ze maakten geen schijn van kans tegen deze kindermassa! Het was een leuke en geslaagde opkomst en wie weet volgend jaar weer…

Categorieƫn
Welpen

Spionnen minikamp

Op de eerste dag van minikamp kwamen er gecodeerde berichtjes binnen. We hadden geen idee hoe we dit konden oplossen, maar gelukkig kende Bagheera codeur Martinus die ons kon helpen. Op verschillende posten zijn er opdrachten gedaan om de code te kunnen kraken.

De code gaf ons de gegevens dat de gidsen naar de stad moesten voor een geheime ontmoeting en de andere welpen naar de zandspeelplaats moesten voor een andere geheime spionnentraining.
In de stad zaten spionnen 004 en 009 te wachten om de gidsen te testen of ze wel te vertrouwen zijn. Ze hebben hier lastige raadsels voor moeten oplossen en uiteindelijk een USB-stick meegekregen met informatie.

Deze informatie kon helaas niet bekeken worden, zonder het moederboard van een speciale computer. Deze lag begraven in de zandspeelplaats, maar om de kaart te bemachtigen, moesten ze eerst handelen om deze te kunnen kopen van gierige handelaren. Daarna konden ze de schat uitgraven en meenemen naar het clubhuis.

Het spionnenleven is spannend, maar ook soms lekkere luxe. Terwijl de kinderen even konden vrij spelen, werd er hard gewerkt aan een drie gangen menu. Verse tomatensoep met stokbrood, pasta pesto en als toetje ijs met slagroom en dessertsaus. Dit allemaal onder het genot van een glaasje kinderchampagne. Nadat de buikjes weer vol waren, moest er helaas ook worden afgewassen.

De computer was ondertussen gerepareerd door de leiding, waardoor we het filmpje met de geheime missie konden bekijken. Er moest een diamant gestolen worden, maar hier ging wel een moeilijk parcour aan vooraf. Aan het beginpunt kreeg je een muntje mee, deze was nodig om het alarm uit te schakelen. Dat muntje moest eerst naar het clubhuis gesmokkeld worden, zonder afgeschenen te worden door de bewaking.

Aangekomen op het clubhuis waren verschillende lokalen voorzien van obstakels, rook en heel veel laserstralen. Deze stralen mochten je uiteraard niet raken, want dan moest je weer terug naar het begin. Dit was vooral heel spannend, omdat er nog mensen in het doolhof van obstakels verstopt zaten, om ze af te kunnen schijnen. De diamant is uiteindelijk veilig gesteld en toen konden we allemaal met een gerust hart gaan slapen.

De volgende ochtend hebben we alles weer opgeruimd, ontbeten en kerkdienst gehouden. Daar zijn er nog spelletjes gedaan zoals Levend Stratego en konden de welpen weer lekker naar huis.